El “Centro de Poesía Visual”, es un centro de documentación del experimentalismo poético contemporáneo, ubicado en la localidad de Peñarroya-Pueblonuevo desde octubre de 2005.

Es un Centro de carácter público, que depende de la Concejalía de Cultura del Ayuntamiento de Peñarroya-Pueblonuevo, y que cuenta con la colaboración de la Diputación Provincial de Córdoba. Es centro referente de esta forma de arte contemporáneo y también una propuesta cultural dentro y fuera de España.

Como centro de documentación y estudio dispone de bibliografía especializada y documentos originales, así como una muestra amplia de revistas experimentales y revistas-objeto. Así mismo dispone de una sala de exposiciones con poemas visuales y poemas objetos internacionales. Como lugar de consulta dispone de un amplio archivo de autores y estilos.

Como centro de documentación vivo es productor de diferentes publicaciones que ven la luz diariamente en su “Revista electrónica de Poesía Visual” o trimestralmente con la revista “eiffel Terrible y cuatrimestralmente con la revista ensamblada “Grisú”, entre otras.

miércoles, 15 de septiembre de 2010

Exposición Sextet Visual Català

Exposició


sextet v i s u a l català



joan brossa j. m. calleja
josep iglésias del marquet bartomeu ferrando
guillem viladot andreu terrades



del 15 de setembre al 15 d’octubre de 2010



josep maria puig de la bellacasa


inauguració: 15 de setembre de 2010 a les 19h30
presentació del llibre 30 constel·lacions i el llibre de les hores d’Eugen Gomringer, pare de la poesia concreta (edicions h. jenninger)


taula rodona "quaranta anys després de l’exposició poesia concreta de la petite galerie de lleida" a l’arts santa mònica el dia 7 d’octubre a les 19h 30, amb la participació de vicenç altaió, enric bou, daniel giralt-miracle, carles hac mor i francesc vicens.



un projecte de marc audí / glòria bordons / j. m. calleja / josep miquel garcia

L’exposició Sextet visual català parteix de la primera generació de poetes concrets o visuals catalans, aquella que desenvolupà la seva activitat en un clima d’oposició al règim franquista i de reivindicació de la llibertat.

L’eix central de la mostra és la reconstrucció de l’exposició Poesia concreta que se celebrà a la Petite Galerie de l’Alliance Française de Lleida l’any 1971, una de les primeres exposicions de poesia visual a l’estat espanyol. El títol situava els poetes exposats dins del moviment nascut a Brasil i a Europa a primers dels anys cinquanta: la poesia concreta. Aquesta era, d’una banda, una hereva fidel del dadaisme, el qual reivindicava la validesa de tots els materials en poesia i la independència de la lletra com un material més, i de l’altra, de l’art concret.

L’exposició de Lleida fou la primera aparició pública de la poesia catalana experimental, tot i que els tres poetes: Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet i Guillem Viladot no havien format mai un grup. L’esdeveniment ajuntava tres trajectòries que venien de tres móns totalment diferents, però que, gràcies a les respectives relacions internacionals o espanyoles, havien arribat a aquest tipus de poesia. Al voltant de la mostra, es produí una gran efervescència que serviria per crear una escola a Catalunya que encara avui dia reconeix els tres poetes com els seus mestres.

Per aquest motiu, el Sextet visual català es completa amb un altre trio de la "segona generació" de poetes visuals, que podríem considerar hereus dels anteriors i que van començar les seves activitats en els convulsos finals dels seixanta i inicis dels setanta. S’ha triat, en aquest cas, un exponent de cadascun dels territoris catalans (Catalunya, País València i les Illes Balears), representatius tant del que es feia a cada indret com de tres tipus de poesia experimental diferent: 1) la poesia visual, a partir d’un seguit de poemes de J. M. Calleja; 2) l’acció, amb una performance de Bartolomé Ferrando, el vessant més característic d’aquest autor; i 3) el llibre objecte, amb un volum d’Andreu Terrades.

L’exposició pretén ser un diàleg entre poetes visuals i experimentals pioners i contemporanis i, alhora, mostra una selecció de les principals tècniques o formes en què allò que s’ha anomenat "poesia experimental" es pot manifestar. Se li ha donat el títol de "Sextet visual", perquè es tracta de sis poetes i en record del "Septet visual" que Joan Brossa realitzà l’any 1978.

lloc
fundació joan brossa carrer de provença 318 08030 barcelona
tel : +34 934676952
fundacio@fundaciojoanbrossa.cat

horaris
exposició oberta al públic del 15 de setembre al 15 d’octubre de 2010.
de dilluns a divendres: 10h a 19h
tancat els dissabtes i diumenges